Contact Information

Theodore Lowe, Ap #867-859
Sit Rd, Azusa New York

We Are Available 24/ 7. Call Now.

Prvé stretnutie so SsangYong

Moje prvé stretnutie so SsangYong-om prebehlo asi v roku 2008. Totižto v Banskej Bystrici už približne v tomto roku bolo založené jedno z prvých dílerstiev SsangYongu na Slovensku, ak nie aj úplne prvé. Bolo to v čase, kedy pomaly definitívne skončilo Daewoo a automobilky Kia a Hyundai neboli ešte stále považované za plnohodnotných výrobcov. Viete si teda predstaviť, aké reakcie v ešte pomerne konzervatívnej spoločnosti boli vyvolávané automobilkou SsangYong. A k tomu ten dizajn… Samozrejme, SsangYong prišiel na Slovensko príliš skoro. Značka si nenašla v Banskej Bystrici a v jej okolí svojich priaznivcov a showroom bol o pár rokov zatvorený. Nový SsangYong Rexton je už však niečo iné.

Dizajn…

SsangYong, to je čo?!

To je asi to prvé, čo si položí 90 % Slovákov pri názve SsangYong. Už len napísať samotný názov je pomerne komplikované, nakoľko sa celá značka píše spolu s viacerými veľkými písmenami. SsangYong je juhokórejsky výrobca automobilov, ktorý je v Južnej Kórey známy najmä praktickými automobilmi. V preklade znamená SsangYong dvojitý drak, čiže jeho ázijský charakter sa nedá poprieť – ak poznáte modely z minulosti, ktoré boli po dizajnovej stránke, ako to opísať, veľmi atypické pre európsky trh. Ja som mal na skúšku súčasný SsangYong Rexton, resp. najnovšiu generáciu tohto modelu. Týmto sa chcem poďakovať autorizovanému predajcovi Autoextra v Zlatých Moravciach. Ani SsangYong však už nie je v súčasnosti nezávislý producent automobilov, tak ako je to teraz už bežné. SsangYong patrí pod indický koncern Mahindra & Mahindra, ktorá má takmer 75 % podiel v SsangYongu.

Ssang Yong Rexton predná časť automobilu (nie celá). Vzhľad prednej masky je výrazne decentnejší než v minule, no je stále na ňom cítiť ázijský pôvod.
Všimli ste si, že sa na spätnom zrkadle nachádza kamera? Ja teda nie. K dispozícii je 360-stupňový náhľad okolia auta.

Čo je však najdôležitejšie a zároveň dosť hodnotný fakt pre potenciálnych záujemcov – SsangYong dlhé roky spolupracoval so skupinou Daimler a teda aj s Mercedes-Benz. Túto spoluprácu je veľmi cítiť najmä v interiéri vozidla a tiež v niektorých technických riešeniach. A čo je najpodstatnejšie – vzhľad nových SsangYongov, nezáležiac od modelu, sa posunul o svetelné roky vpred. Stále je z dizajnu cítiť, že auto je navrhované ázijským rukopisom, ale v akceptovateľnej miere pre konzervatívneho európskeho kupujúceho, alebo ešte konzervatívnejšieho slovenského zákazníka.

Vzhľad exteriéru SsangYong Rexton

Tak ako som spomenul spoluprácu s Mercedes-Benz, musím poznamenať, že koncern Mahindra vlastní aj dizajnové centrum Pininfarina!!! Neviem do akej miery sa dizajnéri Pininfariny zúčastňovali pri návrhu nového Rextonu, v každom prípade bez konzultácii v Pininfarie sa to asi nezaobišlo 🙂 Napriek všetkému si SsangYong drží svoj ázijský rukopis. Napriek tomu sa tu však nachádzajú rôzne detaily, ktoré by som tipoval skôr na americkú produkciu. Napríklad v prednej maske chladiča, resp. v jeho okolí sa nachádzajú chrómové dekory. Zaujímavosťou sú aj disky, ktoré sú leštené, tiež akoby chrómové a ktorých poškriabanie vás bude mrzieť ešte viac než v prípade bežných diskov. Na základe tohto by sa dalo usudzovať, že Rexton je typicky ladené SUV, určené primárne na asfaltovú cestu.

SSangYong Rexton 2.2 XDI test
SSangYong Rexton 2.2 XDI test

To ale nie je pravda. O opaku svedčí rámový podvozok auta, neuveriteľná výška svetla 203 mm a oplastovanie celej dolnej časti karosérie. Rexton je teda poriadny kus SUV a za cenu okolo 40 000 € už aj s pohonom 4×4, strčí také BMW X2 snáď v každej praktickej kategórii do vrecka. Rexton je veľkosťou skutočne masívne auto, čo takto z fotografií ani nevyzerá. Zadná časť Rextonu je bez akéhokoľvek dizajnového výkriku, pričom zadné okno je slušne potiahnuté až k zadným svetlám, čiže výhľad dozadu je napriek 360 stupňovému sledovaniu okolia vozidla veľmi dobrý.

SSanYong Rexton test zadná časť automobilu v bielej farbe a plastovými terénnymi doplnkami v spodnej časti zadného nárazníka
Zozadu mi SsangYong Rexton pripomína Subaru, najmä zadnými svetlometmi. Otváranie a zatváranie kufra je elektrické, a proces otvárania a zatvárania je stredne rýchly.

Výbava a cena

Na test som mal najvyššiu verziu modelu s tretím radom sedadiel a množstvom príplatkovej výbavy. V čase testovania, na jar 2019 základná verzia Rextonu začínala na cene 27 790 €. Verzie bez pohonu 4×4 majú pohon na zadné kolesá! Vpredu sa nachádza dvojitá vidlicová predná náprava. V základnej výbave sú dostupné niektoré elektronické asistenty – rozpoznávania dopravných značiek a systém varovania pred opustením jazdného pruhu. Základná výbava má k dispozícii 6-stupňový manuál a tiež svetelný a dažďový senzor. Príplatky a možnosť konfigurácie vozidla je robená skôr po vzore Mercedesu, našťastie nie cenou, ale logikou príplatkov.

V najvyššej výbave, ktorá obsahuje 9,7 palcový infotainment s Apple CarPlay a tiež xenónové svetlá a kožený NAPPA interiér, sa dá stále priplatiť za balík ďalších jazdných asistentov, hnedý NAPPA interiér, elektrické ovládanie veka batožinového priestoru, 20 palcové disky a metalízu. Auto v úplnej “fullke” sa dá kúpiť približne za 44 000 €, čo je za takto vybavené auto skvelá cena. Iste, svetlá by mohli byť už plne LED, ale tak to je asi jediné mínus z pohľadu výbavy. V najvyššej výbave je štandardne dostupný 7-stupňový automat od Mercedes-Benz s režimom do snehu. Bežne je v najvyššej dostupný 7-stupňový automat, odlišné sú však režimy. Ak by vám bolo málo a chcete používať Rexton do terénu, môžte si priplatiť za 10 € prvkovú zadnú nápravu, ktorou testovaný model disponoval.

SSangYong Rexton test lakťová opierka pre cestujúcich na zadných sedadlách
Lakťová opierka v SSang Yong Rexton pre cestujúcich v druhom rade sedadiel je primeraná svojej triede – spracovanie a vyhotovenie
SSangYong Rexton test výduchy klimatizácie v druhom rade sedadiel. Predné sedadlá majú zozadu kapsy na odkladanie predmetov a schod na podlahe v zadnom rade sedadiel je prekvapivo nízky
Cestujúci na zadných sedačkách v SSangYongu Rexton majú svoje pohodlie zabezpečené výduchmi klimatizácie a možnosťou dobíjania prostredníctvom 12V zásuvky (1x) alebo prostredníctvom USB (1x)

Interiér, infotainment, konektivita a zmysel pre detail

Každý by asi očakával, že interiér SsangYongu Rexton bude práve slabým miestom tohto vozidla. No pravda je, že z interiéru som ostal v nemom úžase. Všetko je perfektne vypracované, materiály sú vizuálne aj na dotyk veľmi kvalitné, rozhodne hodné svojej triedy.

Interiér je jednoduchý, ale zároveň elegantný. Nenachádzajú sa tu žiadne materiály, od ktorých by sa odrážalo svetlo alebo by sa rýchlo poškriabali.

Ovládanie všetkých dôležitých funkcii sa nachádza na volante, vrátane adaptívneho tempomatu. Mňa osobne zaujali budíky prístrojového panelu, ktoré sú takmer totožné s tými, aké sa montovali do starších Range Roverov. Stredový displej medzi budíkmi je veľmi dobrej kvality, rovnako ako infotainment. Aj ten opäť prekonal moje očakávania – má výbornú grafiku, ktorá sa zhoduje s tou na prístrojovom paneli (nie sú použité 2 úplne odlišné displeje) a grafika ikon a ovládania mi pripomína navigácie TomTom.

Z detailov by bolo fajn spomenúť naklonenie spätných zrkadielok smerom nadol pri zaradení spiatočky, ale aj zvláštny tvar volantu, ktorý je podľa mňa tenký. Volant sa mi držal pomerne zle a to patrím k chlapom, ktorý majú skutočne malé ruky. Audio hralo priemerne, možno trochu podpriemerne. Na druhej strane pripojenie Apple CarPlay je samozrejmosťou.

Ovládanie klimatizácie v 3. rade sedadiel s odkladacím priestorom. Ssang Yong rozhodne nešetril.

Čo sa týka priestoru, nie to sa na čo sťažovať, ani v treťom rade sedadiel. Zároveň tu pasažieri majú aj možnosť ovládania intenzity klimatizácie, čo sa tak často nevidí. Na druhej strane kvôli použitiu rámového podvozku sa sadá skutočne vysoko a nohy majú pasažieri vzadu postavené tiež vyššie, než býva zvykom. Preto je najlepšie si nohy vystrieť, priestoru je na to dosť.

Objem kufra v 7-miestnej verzii je 872 litrov a nechýba ani dvojité dno kufra.

Jazdné vlastnosti SsangYong Rexton

Po jazdnej stránke sa SsangYong správa skôr ako americké SUV. Jazda v ňom je veľmi pohodlná, istá a o výhľade navôkol ani nebudem písať. V Rextone je takmer nemožné zažiť športovú jazdu, na to nie je ladené. Neexistujú tu žiadne jazdné režimy ani športové nastavenie prevodovky.

Rexton pred sebou tlačí naftový 4-valec s výkonom 181 koní bez nutnosti dopĺňania AdBlue (platí pre verziu Euro 6c). Zrýchlenie z 0-100 km/h zvládne rexton s automatom za 12 sekúnd, pričom hmotnosť tohto vozidla je okolo 2 200kg. Udávaná spotreba je je okolo 8 l/km. Krátku ukážku jazdy si môžete pozrieť vo videu nižšie.

Už spomínaná prevodovka pochádza z výroby Mercedes-Benz, ide konkrétne o 7-stupňový G-Tronic. Prevodovku treba nechať v automatickom režime, manuálny režim nemá zmysel – prevodovka má dlhú odozvu niekde na úrovni sekundy. Samotné manuálne podraďovanie a preraďovanie sa vykonáva posuvným tlačidlom na prevodovke, dosť atypickým spôsobom; manuálne preraďovanie sa vykonáva palcom na ruke smerom kolmým smerom do zeme alebo k stropu auta. Nič podobné som ešte nezažil.

Vyhodnotenie testu SsangYong Rexton

Rexton ma v mnohých aspektoch veľmi milo prekvapil, najmä v interiéri a v komforte aký poskytuje. Oproti konkurencii ponúka oveľa lepší pomer a kvalitu. Iste sa pýtate, ako je to s náhradnými dielmi – keďže sa sklad nachádza v ČR, na druhý deň sú diely namontované už na aute. Počas jazdy som nezaznamenal žiadne vŕzganie, auto je pevné a na ceste neskutočne sebaisté. Svojim vzhľadom a robustnosťou sa v konkurencii rozhodne nestratí, je lacnejšie a exkluzívnejšie, keďže v porovnaní s nemeckou konkurenciou je ich na ceste omnoho menej.

Hodnotenie SsangYong Rexton

administrator

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.