Contact Information

Theodore Lowe, Ap #867-859
Sit Rd, Azusa New York

We Are Available 24/ 7. Call Now.

2018 Volkswagen Touareg 3. generácie je určený na pohodu aj do blata

Meno Volkswagen Touareg nemusím špeciálne predstavovať. Touareg patrí snáď k najznámejším SUV na slovenskom trhu. Predchádzajúce generácie boli považované za nezničiteľné, či už vzhľadom na terénne vlastnosti alebo celkovú životnosť. Touareg spolu so sesterským Porsche Cayenne patrili k tým autám, kde stočenie kilometrov o 50 tisíc alebo o 100 tisíc by si zvonku alebo v interiéri málokto všimol. Touareg bol proste praktický dlhotrvajúci automobil, ktorý pozvoľna strácal na hodnote a na Slovensku bol veľmi obľúbený. K tomu doteraz napomáha exkluzívna produkcia v Bratislave. Možno si ešte aj pamätáte fotky, ako boli Touaregy vozené lanovkami. Aký je nový Touareg modelového roku 2018, teda tretej generácie?

Volkswagen Touareg 3. generácie vyhodnotenie testu
Volkswagen Touareg 3. generácie: Vyhodnotenie testu

K celkovému hodnoteniu môžem len dodať, že Touareg ako celok funguje bezchybne. To čo dokáže v zákrutách je neuveriteľné. Samozrejme, aj nový Touareg má drobné chybičky krásy, ale podstatnejšie je to, že to nie sú funkčné chybičky. Ten kto siahne po novom Touaregu dostane presne to, čo chce – silné, praktické a dlhotrvajúce auto.

VW Touareg vo výbave R-Line a príplatky testovaného modelu

Výbava R-Line je už v štandarde dosť bohatá, vyberiem tie najzaujímavejšie prvky. Sú to airbagy vpredu a vzadu, asistenčné systémy núdzového brzdenia, rozpoznávania únavy vodiča, čítanie dopravných značiek a ďalšie, detská poistka zadných dverí, systém rekuperácie energie pri brzdení, 9,2 palcový infotainment Discover Pro (Android Auto, Apple CarPlay), adaptívny tempomat, alarm, 2- zónová klimatizácia, vyhrievané predné sedadlá, dažďový senzor, LED predné svetlá, biele ambientné podsvietenie interiéru, kožené sedadlá “Vienna”, hliníkové obklady v interiéri, elektrické sedadlá, optický balíček exteriéru a autoalarm so zálohovou sirénou a senzoorom proti odtiahnutiu.

Volkswagen Touareg 3. generácie znak z veka batožinového priestoru
Volkswagen Touareg ukazuje svoju silu jasnými znakmi na veku batožinového priestoru

Okrem toho mala testovaná výbava navyše metalízu, ťažné zariadenie, Paket Technik (nočné videnie, Head-up displej, vzduchový podvozok, natáčanie zadných kolies, jazdné režimy a ďalšie), audiosústavu Dynaudio, Innovision Cockpit (vrcholná verzia infotainmentu), Parking Paket 1 (cúvacia kamera a parkovací asistent), IQ. Light (adaptibilné predné LED svetlá), ventilované predné sedadlá a ďalšie.

Výbava R-Line v základe stojí 69 430 €, testovaný model so všetkými príplatkami stál  87 780 € aj po bonuse na Technik Paket.

Vzhľad VW Touareg 3. generácie

Pri porovnaní novej generácie Touaregu s tými predošlými mám osobne pocit, že ide o absolútnu revolúciu. Pri predošlých generáciách som mal pocit, že Touareg vôbec vzhľadom nevyniká. Na jeho vzhľade nebolo nič, čo by som mohol ohodnotiť za zlé, rovnako ako som nič nemohol ohodnotiť ako veľmi krásne. Bolo to veľmi neutrálne vyzerajúce auto, na ktoré nemohol nikto nič povedať, lebo nebolo čo. Rovnako ako som postrádal nejaký dizajnový smer, ktorými by smerovali v určitej miere všetky modely VW. Jednoducho sa vytvoril všeobecný neutrálny vzhľad.

Pohľad na Volkswagen Touareg zboka na rozširujúcu sa líniu od B stĺpika až k zadnému svetlu
Od B stĺpika až po zadné svetlo sa tiahne rozširujúca linka, ktorá zvýrazňuje priestor nad zadným kolesom. Tento prvok má najmä aerodynamickú funkciu, podobne ako to majú superšporty. Dizajnéri sa pohrali aj so spodnou časťou dverí.

Nový Volkswagen Touareg 3. generácie je však iný. Už je to klenot značky, ktorý pôsobí stále robustne, ale viac “vyčačkane”. Majiteľ už pravdepodobne bude chvíľu premýšľať, že či a do akého terénu Touareg zoberie. Výrazne sa zmenil vzhľad prednej časti a na zadnej časti nenachádzam žiadny odkaz na predchádzajúcu generáciu.

Predná maska prebrala dizajnový smer z modelu Arteon, ktorý sa mi osobne veľmi páči. Arteon bol v mojich očiach prvý Volkswagen, ktorý by som si kúpil už len kvôli tomu ako vyzerá, nie kvôli jeho praktickým vlastnostiam. Predné svetlá plynule nadväzujú na horizontálne línie prednej mriežky. Myslím si, že toto sa Volkswagenu veľmi vydarilo.

Volkswagen Touareg 3. generácie spredu, kde mriežka chladiča je spojená s líniami svetiel
Výbava R-Line pôsobí agresívnym dojmom

Kým Touaregy minulých generácií boli paradoxne tvorené oblými tvarmi, ktoré ako celok robili z Touarega “tučka”, v súčasnej generácii sú to jasne vylisované ostré línie. Tieto línie dávajú najavo, že Touareg je nemecké auto, ktoré pôjde vpred aj počas konca sveta. V R-Line výbave samozrejme nesmie chýbať chróm v prednej maske aj v prednom nárazníku, čo v kombinácii ich rozumného množstva a tvarov vzbudzuje rešpekt pred autom ako celkom. Auto celkovo narástlo a vďaka platforme MLB majú cestujúci viac priestoru v interiéri.

Zadná už viac hranatá časť Volkswagenu Touareg, ktorá pripomína skôr Audi alebo Porsche
Nemôžem sa zbaviť dojmu, že zadná časť je mixom Porsche a Audi, čo chválim

Zadná časť oproti predchádzajúcim generáciám vyzerá odlišne. Neviem to presne pomenovať, ale pôsobí viac luxusne, čistejšie a menej nafúknuto. Zadné skupinové svetlá s LED technológiou a s grafikou do písmena L vyzerajú výborne, trochu mi pripomínajú Audi. Veko batožinového priestoru sa dá otvoriť aj podkopnutím pod zadným nárazníkom. Celkovo Touareg pôsobí zozadu na mňa povedome a zároveň veľmi dobre. Podobný pocit som mal naposledy pri predstavení súčasnej generácie Hyundai i30, kde som mal tiež pocit, že som to auto už predtým videl.

Interiér nového Volkswagenu Touareg

Poďme sa však posunúť do obrovského interiéru. Začnime s batožinovým priestorom 🙂

Pohľad do veľkého batožinového priestoru Volswagenu Touareg spolu tlačidlami pre ťažiskové zariadenie a zvýšenie alebo zníženie odpruženia vzdau pre jednoduchšie nakladanie batožiny
Batožinový priestor v novom Touaregu je obrovský a má objem 810 litrov. Po sklopení zadných sedadiel má objem až 1 800 litrov
Nový Volkswagen Touareg ponúka vzadu kráľovskú porciu miesta
Nový Volkswagen Touareg ponúka na zadných sedadlách kráľovskú porciu miesta

Po otvorení zadných dverí, ktorých otváranie a aj zatváranie je perfektne odhlučnené, sa predomnou objavilo biznis sedenie najvyššej triedy. Vôňa, materiály a samotné sedenie bolo vynikajúce a vzadu je možné odviezť aj skutočne veľkých ľudí, či už do výšky alebo šírky. Sedenie je pohodlné a vzadu sa nachádzajú výduchy klimatizácie a v tomto prípade aj tlačidlá na vyhrievanie bočných zadných sedadiel. Pod nimi nechýba ani možnosť nabíjania elektronických zariadení.

Pod predným sedadlom je na chodidlá toľko miesta, že by som si tam vedel predstaviť aj vlastné pedále 🙂 (meriam 178 cm a predné sedadlo je nastavené na moju výšku)

Na zadnej strane predného sedadla nemôže chýbať sieťka na odkladanie predmetov. Zozadu sú predné sedadlá oplastované, čo osobne nemám veľmi rád, ale šanca, že sa ich cestujúci vzadu dotknú kolenami je takmer nulová. Vzadu nechýba ani lakťová opierka s držiakmi na poháre. Vstup na zadné sedadlá je dostatočne široký. Zadné dvere síce možno pôsobia krátkym dojmom, ale je to len optický klam vzhľadom na veľkosť auta.

Otvorené zadné dvere Volkswagenu Touareg 3. generácie
Priehradka v zadných dverách je hlboká, ale mohla by byť širšia. Prahy dvier sú úplne prekryté.

Interiér používa rovnaký druh plastov ako v ostatných modeloch Volkswagen. Myslím to v pozitívnom duchu. Farbou, materiálom a textúrou je to typický VW, takže pôsobia solídne. Vypracovanie interiéru je na veľmi vysokej úrovni, nikde nič nevŕzga a všetko prvky v interiéri perfektne lícujú. Na prémiové nemecké trio podľa niektorých názorov stráca, ja si to nemyslím.

Volkswagen Touareg 3. generácie je prvé SUV, pri ktorom som sa musel postaviť na špičky, aby som bol schopný nastúpiť na sedadlo vodiča. Auto je skutočne vysoké a nižším osobám pri nastupovaní môže spôsobiť mierne problémy. Na druhej strane, skutočne vysokí ľudia pocítia, aké je to pohodlné nastupovať do skutočného SUV.

Palubná doska nového Volkswagenu Touaregu používa rovnaké horizontálne žiabrovanie ako v prednej maske chladiča
Palubná doska nového Touaregu pôsobí decentným luxusným dojmom. V strede sa nachádza masívny 15 palcový displej

Po nasadnutí na miesto vodiča ma objal masívny interiér. Napriek jeho maximalistickej povahe som mal stále pocit vzdušnosti a priestoru. Stredová konzola je tiež masívna. Na nej sú umiestnené voliče jazdných režimov, štartovanie, ovládanie hlasitosti infotainmentu a tlačidlo výstražných svetiel. Použité sú tu materiály z hliníka, ale aj klavírneho laku, ktorý sa ľahko zašpiní. Na vrchu stredovej konzoly sa nachádza pogumovaný priestor bezdrôtového nabíjania smartfónov. Nabíjanie fungovalo aj cez TPU (polyuretán) obal smartfónu úplne bez problémov a smatfón sa v priehradke nešmýkal. Materiály sú na dotyk príjemné, palubná doska je prešívaná kožou. Veľmi sa mi páči “gril” zapracovaný do palubnej dosky podobne ako je predný gril mriežky chladiča. Úložné priestory vo dverách sú klasicky veľké, zmestia sa do nich aj veľké pet flaše a samozrejmosťou je polstrovanie.

Výhľad šikmo vpred v novom Touaregu nie je ideálny. Vadil mi nepomer veľkosti spätného zrkadla k samotnému zrkadielku a uhol pozerania - vodič vidí zbytočne veľkú časť lakovanej časti zrkadla
Výhľad šikmo vpred nie je ideálny, vadil mi nepomer veľkosti spätného zrkadla k samotnému zrkadielku a uhol pozerania – vodič vidí zbytočne veľkú časť lakovanej časti spätného zrkadla

K interiéru mám však aj výhrady. Hlavnou výhradou je použitie niektorých prvkov z nižších modelov značky, ktoré pri ostatných prémiovo vyzerajúcich materiáloch jednoducho kričia. Ako prvé si človek všimne výduchy klimatizácie v stredovom panely. Napriek tomu, že sú tak šikovne ukryté, ktokoľvek, kto si bude odkladať mobil do priehradky si všimne, že sú použité z modelu VW Polo s pridaním trocha chrómu. Mne nevadí, že sú použité z Pola, ale že vyzerajú zle v akomkoľvek modely naprieč celým koncernom. Taktiež volant je použitý z VW Pola. Volant pri cenovke auta od 70 000 € by mohol vyzerať skôr ako ten z Audi Q7, prípadne Q5. Skritizovať musím rovnako ako pri teste Volkswagenu T-ROC výhľad šikmo vpred, ktorý nie je ideálny kvôli odsadeným veľkým spätným zrkadlám. Aj v Touaregu badám ten istý problém – samotné zrkadlo je veľmi nafúknuté, najmä zo strany od vodiča. Z tohto dôvodu je samotné zrkadielko utopené v “škrupine”.

Naopak, v novom Touaregu chválim výhľad dozadu a do bokov
Naopak, v novom Touaregu chválim výhľad dozadu a do bokov

Infotainment a technológie nového Touaregu

S príchodom nového Volkswagenu Touareg prichádzajú nové technológie, z ktorých sú aj požičané z Audi Q7. V novom Touaregu je dostupný nový infotainment, ktorý v najvyššej modifikácii ponúka uhlopriečku displeja až 15 palcov. Pre porovnanie, bežný notebook má uhlopriečku displeja 15,6 palca, takže v kabíne sa nachádza akoby notebook. A dokonca veľmi výkonný. Rozlíšenie displeja je výborné (1920x1020px), animácie sú plynulé. V displeji infotainmentu je zabudovaný senzor, ktorý rozoznáva, že sa blížite s rukou a zobrazí ďalšie informácie a možnosti volieb. Logika ovládania sa podobá ako tá zo smartfónov – posúvanie medzi obrazovkami, sťahovanie hornej lišty a ďalšie. Zaujímavosťou je, že na domovskú obrazovku je možné pridať niekoľko rôznych informácií, akoby miniaplikácií. Nezobrazuje sa iba jedna konkrétna, je to možnosť výberu viacerých. Posúvanie na domovskej obrazovke doľava a doprava je možné iba zapojením dvoch prstov. Pri dotyku jedným prstom sa výlučne spravujú už vyššie spomínané miniaplikácie.

Zaujímavosťou je, že záložky na prechod medzi GPS, multimédiami a ďalšími sa nachádzajú navrchu. V spodnej časti infotainmentu sa nachádza prístup k ovládaniu ventilácie a vyhrievaniu sedadiel. V ľavej časti sa nachádzajú záložky, ktoré je možné vyberať podľa vkusu. Ak je nejaká funkcia, ktorú často využívate a nechcete sa k nej stále preklikávať, viete si ju ako záložku pridať na domovskú obrazovku.

Infotainment si však od niektorých notebookov prevzal aj lesklý displej. Znamená to, že displej zbiera odtlačky, prach a nečistoty veľmi poľahky. Problém ani nie sú samotné odtlačky a nečistoty, ale to, že keď slnko svieti zboku alebo zozadu, svetlo sa trochu láme a displej je jednoducho horšie čitateľný napriek jeho veľmi dobrému jasu. Ide teda o ten istý problém aký bol aj v testovanom Volkswagene T-ROC.

Niekto by mohol argumentovať, že takýto infotainment je zbytočný a vodičov v strednom alebo vo vyššom veku neosloví resp. bude iritovať. Opak je pravdou. Podľa slov predajcov v AUTONOVO, a.s., kde mi dali príležitosť vyskúšať nový Touareg, je veľkosť a kvalita infotainmentu lákadlom, nakoľko je na tak veľkej a kvalitnej obrazovke vidieť všetko aj s dioptrickými okuliarmi a teda nie je nutné pozerať sa spoza okuliarov alebo dokonca okuliare meniť. Toto vedie k vyššej pozornosti vodiča.

V novom VW Touaregu sa nachádza v praxi jasný a dobre viditeľný Head-up displej, ktorý premieta údaje priamo na čelné sklo a ktorý dopĺňa digitálny prístrojový panel
Na obrázku slabšie viditeľný, no v praxi jasný a dobre čitateľný Head-up displej, ktorý premieta údaje priamo na čelné sklo vďaka špeciálnej vrstve materiálov na čelnom skle. Zobrazuje informácie o pohybe v pruhu, aktuálnu rýchlosť, max. povolenú rýchlosť a pokyny z navigácie

Samozrejme vo vlajkovej lodi nesmie chýbať digitálny informačný panel, pomenovaný ako Innovision Cockpit. Ja mám najradšej jeho klasické usporiadanie, ale je možné ho rôzne upravovať, podobne ako je to možné v Audi. Nie je najlepší na trhu, ale je plnohodnotným konkurentom modelov nemeckých prémiových značiek. Digitálne prístrojové panely nemám v obľube, pokiaľ nie sú po technickej stránke dokonalé. Innovision Cockpit hodnotím ako veľmi dobrý a aj náročnejší vodiči budú úplne spokojní. Okrem toho je v novom Touaregu systém Front Cross Traffic Assist, ktorý zahŕňa výjazd z miest kde je obmedzený výhľad. Okrem toho pomocou radaru monitoruje premávku pred vozidlom. Spolu s ostatnými systémami je auto schopné riadiť samé, rovnako ako riadiť auto v zúženom pruhu.

Stredový tunel nového Volkswagenu Touareg s mechanickými tlačidlami a riadením jazdných vlastností
Stredová konzola s mechanickými tlačidlami a ovládaním jazdných vlastností

Keďže nový Touareg sa snaží hýčkať vodiča a posádku, vo výbave Elegance sa nachádzajú niektoré prvky z pravého dreva. Okrem toho je možné si do výbav dokúpiť komfortné sedadlá, ktoré okrem klimatizovania a vyhrievania ponúkajú aj možnosť masáže. K dispozícii je tiež 4-zónová klimatizácia, posuvné resp výklopné strešné okno, ktoré je najväčšie vo svojom segmente. Testované auto bolo vybavené automatickým dotváraním dverí, takže nežné pohlavie vám už nebude trieskať dverami 🙂 Nový Volkswagen Touareg 3. generácie je možné vybaviť aj príplatkovou hudobnou aparatúrou Dynaudio s výkonom 730 W a priestorovým 7.1 kanálovým zvukom. Kvalita zvuku je nadpriemerná, ale existujú aj ešte kvalitnejšie audiosústavy. Čo sa týka priestorovosti zvuku, v tomto aspekte patrí k špičke.

Pohľad na nové LED IQ. Light svetlá, ktoré plynule nadväzujú na gril prednej masky a svojim vzhľadom sú kompplikované no pod nimi sa nachádza dynamický pruh smerovky a denného LED svietenia
Volkswagen Touareg – nové LED IQ. Light

Vonkajšie predné reflektory vznikli na základe spolupráce s firmou HELLA. V testovanom modely bola k dispozícii najvyššia verzia IQ. Light. Ide o maticové predné LED svetlomety, ktoré majú na každej strane 128 segmentov združených do niekoľkých modulov. Jednotlivé moduly vie elektronika ovládať na základe GPS, kamery a senzorov, a tak je možné prichádzajúce auto vytieniť pred svetlom z diaľkových svetiel. Okrem oproti idúcich vozidiel vedia svetlá vyrezať aj dopravné značenie, ktoré býva najmä na slovenských diaľniciach a rýchlostných cestách veľké a až príliš reflexné. V spolupráci so systémom Night Vision, čo je infračervená kamera, ktorá vie zachytiť osoby a zvieratá na okraji cesty, vie takto detekovaný objekt špeciálne oslniť, ako výstraha pre objekt aj vodiča. Svetlá majú celkovo až 11 funkcií a fungujú skvelo vrátane dynamických smeroviek.

Jazdné vlastnosti nového Touaregu

Nový Volkswagen Touareg 3. generácie ponúka výhradne 6-valcové motory. V budúcnosti by mal byť dostupný aj 8-valcový naftový motor. Testovaný model mal pod kapotou silnejší naftový turbom prepĺňovaný diesel o objeme 3.0 litra a výkonom 210 kW, teda 286 koní. Najvyšší krútiaci moment 600 Nm je k dispozícii v rozmedzí od 2 250 až 3 250 otáčok. Maximálna uvádzaná rýchlosť výrobcom je 238km/h a zrýchlenie z 0-100 km/h je za 6,1 sekundy. Priemerná udávaná spotreba je 6,6 litra, v meste a pri pomalších presunoch treba počítať s približne 9 litrami na 100 km. Tento konkrétny model je aj dostupný s jazdnými režimami Normal, Sport, Komfort, Eco, Snow, Offroad a Individual.

Ja som v prevažnej miere používal prvé 3 jazdné režimy a rozdiel je citeľný na tuhosti riadenia a podvozku, tiež v rýchlosti odozvy prevodovky a aj v reakcii motora na vodičov povel. Najviac mi vyhovoval režim Sport, kedy je riadenie tuhé. Na druhej strane, v režime komfort, je nový Touareg veľmi tichý a komfortný. Motor je uložený pozdĺžne a z tohto dôvodu je použitá klasická 8 stupňová automatická prevodovka s hydrodynamickým meničom. Odozva prevodovky na vodičov povel je primerane rýchla, ale pri náhlej plnej akcelerácií to prevodovke trvá aj 2 sekundy, kým podradí o pár stupňov. Motor vládze, nevibruje a má aj príjemný zvukový prejav.

Pozdĺžne uložený 6-valec nového Touaregu, ktorý je extrémne kultivovaný
Pozdĺžne uložený 6-valec nového Touaregu, ktorý je extrémne kultivovaný

Najviac ma prekvapila ľahkosť, s akou sa nový Touareg šoféruje. Medzi Touaregom v tejto verzii a testovaným T-ROCom som necítil až tak zásadný rozdiel, ako som po okamžitom presadnutí do Touaregu čakal. Je až neuveriteľné, čo dokážu technici vymyslieť a aplikovať, aby posunuli vnímanie fyzikálnych limitov čo najďalej. K pocitu ľahkosti napomáha viacero “vychytáviek”.

Hlavnou vychytávkou, najmä pre jazdu v meste, je natáčanie zadných kolies a to až do uhlu 5 stupňov. Pri rýchlosti do 37 km/h je to protichodným smerom a pri rýchlosti nad 37 km/h je to súhlasným smerom. Natáčanie je ale menej citeľné a teda prirodzenejšie, než v testovanom Megane R.S. Okrem toho je Touareg vybavený systémom eAWS. Je to funkcia aktívnej kompenzácie náklonu vďaka elektronickým stabilizátorom, ktoré sú napojené na 48 V okruh.  Prvý náznak, že jazdíte na limite, nebude teda náklon Touaregu, ale kvílenie pneumatík.

Samozrejmosťou v novom Touaregu je stály pohon všetkých kolies 4Motion, pričom bežne medzinápravový diferenciál posiela 40 % krútiaceho momentu dopredu a 60 % dozadu. Maximálne však 80 % dozadu a 70 % dopredu. Tento pohon funguje skvelo a Touareg sa dokáže pohnúť aj pri adhézii iba jedného kolesa (zadného). Brodivosť bola zvýšená na 570mm. Touareg patrí k úplnej špičke v asistencii pri ťahaní prívesu alebo karavanu. Asistent funguje skvelo a myslím si, že každý Nemec, ktorý bude cestovať do Chorvátska napríklad s loďou, bude cestu zdolávať na Touaregu. Ťažné zariadenie sa vyklápa elektricky a Touareg dokáže ťahať brzdený príves až do hmotnosti 3,5 tony!

Volkswagen Touareg 3. generácie pohľad na veľký moderný 15 palcový infotainment a digitálny prístrojový panel s digitálnym tachometrom a otáčkometrom
V novom Touaregu som mal pocit, akoby som šoféroval menší Tiguan

Jazdu celkovo hodnotím ako veľmi príjemnú. Je to voz do terénu, aj koč na dlhú cestu. Na testovanom vozidle boli obuté 19 palcové disky do pneumatík s prebytkom gumy. Do väčších diskov by som osobne nešiel v prípade, ak plánujete navštíviť aj nespevnené cesty. V opačnom prípade by som sa nebál ani 20 palcových kolies. Úroveň vzduchového podvozku je natoľko vysoká, že zvládne aj takto veľké obutie. Ešte spomeniem, že podvozok sa dokáže zvýšiť alebo znížiť až o 7 centimetrov a pri rýchlosti nad 120 km/h sa zníži automaticky sám o 15 až 25 mm.

Celkovo hodnotím Touareg veľmi pozitívne. Myslím si, že za dané peniaze určite stojí. Je to stále praktické multifunkčné auto, ktoré už nie je navonok tak nudné a poskytne za volantom pokoj, ale aj potešenie. Touareg je už elegantný, dospelý a vzhľadom mu to veľmi pristane. Vďaka mnohým vychytávkam ho zvládne bezproblémov riadiť aj každá žena.

 


administrator

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.